HTML

And Now For Something Completely Different

Minden olyan dologról, ami valamilyen hatással van életemre.

Friss topikok

Linkblog

Chinese dream?

2008.08.17. 11:12 gojko89

Bizonyára sokan az olvasók közül is követik az Olimpia eseményeit. Nézve a rengeteg  elképesztő épületet, a csodálatos megnyitót, bizony tátva marad az ember szája. Azt mindíg is tudtuk, hallottuk, hogy Kína fejlődik, és egyre nagyobb gazdasági és politikai hatalommal bír. Az olimpia megnyitóján is láthattuk ezt. A hatalmas show, mind annak szólt: "Látjátok?! Kína meg tudja csinálni."

Ez teljesen rendben van. A kínaiaknak nemzeti ügye az olimpia, és nyílván minden nemzetnek az, aki egyszer szervez egy ilyen kaliberű rendezvényt. Sőt, a részvétel is nemzeti ügy. Vagy legalább is annak kéne lennie. Kína láthatóan mindent megtett az elmúlt négy évben, hogy minden a lehető legnagyobb rendben menjen. Nem csak az épületek körül, hanem a pályákon medencékben. A befektetett sok-sok pénz, idő pedig kifizetődött. A kínaiak megszerezték maguknak az adott sportágak szakértőit, és megtanult nem csak részt venni. Küzdeni is megtanult és olyan sportágakban vannak ott, ahol nem, hogy 10 éve, de még négy évvel ezelőtt is sehol nem voltak... Például gondolkodjunk el, hogy mekkor tradíciója van kínai földön a vívásnak, vagy a vízilabdának? Segítek, semmi. Ennek ellenére vívásban bizony aranyat szereztek, és egész európa tátott szájjal nézte. Vízilabdában nem nyertek ugyan, de hatalmas tradíciókkal rendelkező vízilabda nemzeteket szorongattak meg.  Ezen kívül, pedig  szinte minden sportágban ott vannak éremközelben. Ezekből a lehetőségekből rengeteget kihasználnak. Szinte percről-percre nőnek az aranyak, érmek száma. Jelen esetben, 49 éremmel rendelkeznek, ebből 28 arany, 13 ezüst, 8 bronz.

Ezeket megszívlelve kell néznünk mieink teljesítményét. A logikus következtetés az lenne: "Kis pénz, kis eredmények." Megállapítás igaz. Nálunk érthetetlenül kevés pénzt kapnak a sportok, olimpiai sportok. Éppen emiatt is nagy dolog, hogy vannak olyan sportemberek, akik küzdenek a pénzhiány ellenére és még így is szép eredményeket tudnak elérni.  Ám ne legyenek illúzióink. Ha nem szedjük össze magunkat, nem fektetünk bele a sportba, akkor nagyon könnyen a "magyar foci effektus" léphet fel akár az elkövetkezendő olimpián is. Az elért eredményekre büszkének kell lenni, ám pályákon, a medencében ezek nem fognak győzelmeket, érmeket szerezni. Vagy belehúzunk, vagy mellettünk húznak el.

A kínai példán azonban el kellene gondolkodni. Egy olimpia nagy reklám. Egy olimpián érmeket szerezni, jó eredményt elérni sokkal többet ér, mint leforgatni egy népzenei aláfestéses, "jócsajos" reklámfilmet. Mikor fogunk erre rájönni? Ha jó eredményeket érünk el több milliárd ember szeme láttára az a legnagyobb reklám. Meg fognak minket ismerni: "Nem ezek voltak olyan jók az olimpián?"

Tény mi nem tudunk, annyit belefektetni, mint a "keleti uralkodó". A lehetőségekhez képest kellene lépni. Mindezt azért, hogy ne  kelljen kényelmetlenül ülve, magyarázkodva nézni a 2012 Londoni eseményeket (is). Azért, hogy négy év múlva Londonban - ha kicsiben is - mi éljük meg a "kínai álmot"...

4 komment

Címkék: kína sport magyar peking 2008

A bejegyzés trackback címe:

https://gojko89.blog.hu/api/trackback/id/tr68619551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GTOnizuka 2008.08.17. 23:33:06

Hmm.. Igazából nem vagyok oda az Olimpiákért. Ami azt illeti semmilyen sporteseményért. Látványos volt a megnyitó, szépek és okosak az épületek, szép az olimpiai falu meg valóban sok erőfeszítés ment bele ebbe az egész Olimpiába és valahol jó látni hogy az emberek kicsit belenyalnak a keleti kultúrába mert amit nem ismer az ember attól fél, azt utálja, úgyhogy valahol örülök hogy Kína szervezett Olimpiát.

Nos, félretéve a népek barátsága dolgot engem egyátalán nem érdekel hogy ki győz, ki mennyi aranyat szerez. A helyzet az hogy nem egyenlőek az esélyek dehát a sport nem is erről szól hiszen akkor mindenki ugyanakkor érne be a célba, szóval azért hoztam fel ezt a dolgot, mert nem igazán értem az embereket.
Nagyobb populáció, több pénz, jobb technológia (és kimutathatatlanabb doppingszerek) na vajon ki viszi az érmeket?
Ebben a tudatban nem is szomorkodnék ha nem vinnénk el annyi érmet mint mások még akkor sem ha érdekelne a versengés.

bokrif 2008.08.18. 15:49:42

Móki, te még élsz!? ;)

Nem teljesen értek egyet a bejegyzéssel. Addig oké, hogy Kína milyen frankón megcsinálta az Olipmiát, de a pénz-lehetőség-sport összefüggésnek már nem teljesen adnák igazat. Nem is azt mondom, hogy pénz nélkül lehet olimpikonokat nevelni, csak arról beszélek, hogy a pénz még nem minden (ha nem vesszük a kimutathatatlan doppingszerek összeesküvés elméletét). Szerintem tökjó példa, hogy milyen jól hokiztak a hokisaink, pedig alig vannak hokipályáink! Aztán az összes többi sportágat összehasonlítani a focival, meg magyar foci jelenséggel riogatni szerintem nem épp a legjobb gondolat.
Focizni bárki el tud menni, na de vívni? Oda felszerelés is kell. Úszni még egyszerűbb mert "csak egy" uszoda kell. Stb-stb.

Az meg, hogy az Olimpia jó ország-reklám-e? Szerintem egyáltalán nem! Szerinted ki gondol bele, hogy a Phelps után másodikként beérő L. Cseh - HUN az ki és honnét jött? Senki! Max a sportrajongók!
Attól, hogy egy ország az összesített éremtáblázatban 7., még kurvára nem fog senki odamenni. Oroszország 2. mégsem mennek turisták milliói oda, pláne, nézd meg mi van ott!
Utolsó gondolat: nézd meg a CNN-t vagy a BBC-t, hogy mennyit írnak az említett Cseh Laciról! Kb SEMMIT.

gojko89 · http://gojko89.blog.hu/ 2008.08.18. 22:44:36

Bokrif! Értem én mit mondasz. Szerintem azonban ennek ellenére, még mindíg megérné fektetni a sportba. (Ne korlátozzuk csak az olimpiára) Tény, hogy sajna nem sokan emlékszenek a másodikokra. Pont ezért kéne méginkább küzdeni az első helyekért. Azzal egyet értek, hogy pénzzel nem lehet tehetséget venni:
"-Mondja maga tud úszni?"
"-Nem."
"-És ha megfizetem?"
(from Hofi Géza)
Nálunk viszont van tehetség. Sokan amiatt nem jutnak el ahhoz a sikerhez, amire egyébként tehetségük szerint képesek lennének, mert bezony nem támogatják őket. Legfőbbképpen anyagilag. Nekünk is rá kell döbbeni, hogy nemzeti érdeknek kéne lennie sportnak. Pártállástól függetlenül. Ez a legelszomorítóbb az egészben, hogy a sport egyrészt egy gyönyörű dolog, másrészt azért valljuk be, nem kis üzlet, és mégis nálunk jelen helyzetben senki nem törődik vele. Ez látszik most meg itt Pekingben is... Erről szerintem írok egy bejegyzést még.

bokrif 2008.08.23. 20:53:05

Amúgy a legfrissebb HVG-ben van egy cikksorozat erről, többek között a finanszírozásról.
süti beállítások módosítása