HTML

And Now For Something Completely Different

Minden olyan dologról, ami valamilyen hatással van életemre.

Friss topikok

Linkblog

Szabad sírni

2009.02.21. 00:39 gojko89

Benjamin Button. Gomb Benjámin. Élete különleges, ahogy az arról kélszült film is. Benjamin Button különleges élete.

Filmünk alaptörténete egyszerű, és ötletes. Adott főhősünk, aki öreg külsővel szülteik, ettől függetlenül belül ugyan olyan gyermek, mint a többi társa. Míg mások öregednek, ő fordított utat jár be. Persze csakis külsőleg. A szerelem sem maradhat el, ugyanis még gyerekkorában, akarom mondani öreg korában megismerkedik egy kislánnyal, aki másképp közeledik hozzá, mint a többiek.

Ez az alaphelyzet jó alapot nyújt a filmnek, amit a továbbiakban sem sikerült elbaltázni. Sőt...

A kész film egy rendkívül sokrétű, mély, és nagy érzelmi töltettel rendelkező alkotás. El kell, hogy áruljam, téved az, aki arra gondol, hogy ez a film csak arról szól, hogy "jáj a szerelem legyőz mindent." Sokkal többről van itt szó.

És én ennek örülök. Nem csak egy "szomorú szerelmes" filmet kapunk. Sok kis gyöngyszem, apróság van benne elhintve, amik annak ellenére, hogy picik, és látszólag jelentéktelenek, mégis a végletekig kidolgozottak. Röviden, igényesek, elgondolkodtatóak.

Az elgondolkoztató jellege miatt kezdeném azzal, hogy nem értek egyet a film besorolásával. Eredetileg a "12 éven aluliak számára nem ajánlott", ártalmatlan kategóriába esik. Szerintem a film teljes élvezetéhez (a katarzishoz) azonban kell egy bizonyos fokú érettség, tapasztalat. Akkor tudjuk igazán átélni, akkor lehet ránk igazán hatással.

Szerintem ezért nyugodtan lehetne a 16 éven aluliak számára nem ajánlott, vagy akár a 18 éven felülieknek készült filmek közé sorolni. Hangsúlyozom mégegyszer, nem az erőszakos tartalom miatt, mert ilyen nincs a filmben.

Benjamin Button különleges életét kicsit a Forrest Gump-hoz tudnám hasonlítani. Hasonló jellegű film, és ki merem jelenteni, hasonlóan jó. Főszereplőnk is hasonlóan csodabogár.

Nem rövid alkotásról van szó (166 perc), de ez érthető, ugyanis van egy sajátos kissé visszafogottabb tempója a filmnek, ami nekem nagyon tetszett. Nincs semmi elkapkodva, nem sietünk sehová.

Szépen lassan hömpölyög a történet, mint egy folyó. Nincsenek hatalmas fordulatok meglepetések. Sőt, még azt is mondhatom kiszámítható, de ez egyáltalán nem zavaró. Ennek ellenére magával ragadó, és ez nagy szó.

Külön kiemelném a sminkesek, a maszkok készítőit, ugyanis megdöbbentően jó munkát végeztek. Főhősünket, Brad Pitt-et nagyon hitelesen öregítették-fiatalították, illetve szerelmét, Cate Blanchett-et is. Mind a kettőjük jó alakítással járult hozzá a film színvonalának emeléséhez. Emellett szeretném kiemelni az egyik mellékszereplőt, Benjamin nevelőanyját, Faune A. Chambers, aki klasszis játékkal játszotta karakterét.

Ahogy már említettem nem egy "hétköznapi nyál" filmről van szó. Nekem az tetszett benne a legjobban, hogy ott lebegnek benne olyan témák, mint az öregedés, elmúlás, igaz szerelem, kirekesztettség. Ettől igazán jó a film, és ettől igazán hatásos.

Nekem nem szokásom hatalmas érzelmi hullámokban kitörni egy film végén (életemben egyszer könnyeztem meg filmet, az a Forrest Gump volt), de be kell, hogy ismerjem, nem volt könnyű megszólalni, mikor véget ért a Benjamin Button-ról készült alkotás.Többen ekkor már zsebkednőikkel törölgették szemüket, vagy éppen abba fújták orrukat.

A Benjamin Button különleges élete azonban egy olyan film, amin szabad sírni.

Szólj hozzá!

Címkék: kritika film

A bejegyzés trackback címe:

https://gojko89.blog.hu/api/trackback/id/tr18955896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása